Rugpijn

Heb je als fervent fietser ooit afgevraagd waarom je rug pijn doet tijdens het koersen? Een beetje ongemak in de rug kan normaal zijn bij het fietsen, maar als je rugpijn blijft houden en je prestaties beïnvloedt, dan is dat iets om serieus te nemen. Dit komt vaak voor bij zowel amateurfietsers als professionele wielrenners.

Deze rugpijn bij fietsers kan door verschillende dingen komen. Fietsers met rugpijn hebben vaak last omdat ze lang in dezelfde houding zitten. Ze kunnen vaak worden gezien als gevoelig voor problemen met bewegingscontrole bij een gebogen fietspositie.

Studies

Onderzoeken, zoals die van Van Hoof en anderen, hebben laten zien dat fietsers met rugpijn vaak meer gebogen zitten dan fietsers zonder pijn. Maar wat betekent dit? Dit kan te maken hebben met verschillende manieren waarop rugpijn ontstaat, zoals het niet goed kunnen ontspannen of vermoeidheid van de rugspieren en het uitrekken van de weefsels van de wervelkolom.

Fietspositie

Als gespecialiseerd sportfysiotherapeut begrijp ik dit probleem en zullen we je helpen bij het aannemen van een ontspannen, naar voren gekantelde bekkenpositie met een gelijkmatige verdeling van buiging over de hele rug.

Dit als onderdeel van de algehele behandeling van fietsers met rugpijn. Daarnaast hebben we een reeks aan aanpassingen die we aan de fiets kunnen doen, zoals het verlagen van het zadel, het verhogen van het stuur en het aanpassen van de totale reikwijdte.

Wist je dat zelfs de manier waarop je zit tijdens het koersen invloed kan hebben op je rug? Te veel zijwaartse beweging en/of draaiing van de rug tijdens het fietsen kunnen ook bijdragen aan rugpijn, vooral als het niet symmetrisch is. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals aanzienlijk beenlengteverschil, bewegingsperking in de heup en ongelijke spieractivatiepatronen, evenals problemen met de zitpositie.

Al deze factoren moeten worden beschouwd als onderdeel van de uitgebreide behandeling van de fietser met rugpijn. Daarom is het wellicht goed om een gespecialiseerde fysiotherapeut te bezoeken als je last hebt van rugpijn bij het koersen.

Voel je je aangesproken? Heb je last van rugpijn tijdens het koersen? Wacht dan niet langer. Neem vandaag nog contact op en plan een afspraak in. Als gespecialiseerde fysiotherapeut sta ik klaar om je te helpen. Samen kunnen we werken aan een oplossing die je in staat stelt om weer pijnvrij te fietsen. Laat rugpijn je niet van je passie beroven. Met de juiste hulp kun je weer genieten van het fietsen zonder pijn.

Links