BELASTBAARHEID BIJ WIELERBLESSURES

Zoals bij elke overbelastingsblessure is het van belang om ook naar de belastbaarheid van de sporter te beoordelen. Het  gaat hier om de algemene belastbaarheid alsook de lokale belastbaarheid. Bijvoorbeeld; een fietser met knieklachten. De overbelasting kan ontstaan als gevolg van een toename in trainingsbelasting, maar kan ook het geval zijn van een verlaagde draagkracht van de wielrenner (=algemene belastbaarheid). Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door spanning, ziekte, verminderde slaap, medicijn gebruik etc ect. De lokale draagkracht/ belastbaarheid van de knie kan ook verminderd zijn, door bijvoorbeeld een oud trauma, compensatie mechanismen ect. 

Lokaal weefsel en botten zijn zich constant aan het aanpassen als gevolg van mechanische belasting. Cellen in het lichaam reageren op de mechanische belasting (lees training in dit geval) met electrochemische reacties (mechanotransductie). Bij een goede trainingsbelasting reageert het lijf met een opbouwende processen en bij overbelasting of juist onderbelasting kan er juist afbrekende processen in de cellen plaatsvinden.

Samenvatting

Samengevat; opstapelende belasting of  trainingsbelasting die hoger is dan je draagkracht/ belastbaarheid van het weefsel kan zorgen voor een blessure. Daarbij is het belangrijk om te realiseren dat weefsel, een gehele keten en zelfs het gehele lijf zich kan aanpassen aan de juiste trainingsbelasting. Het lichaam van een fietser heeft voldoende belasting nodig om zich aan te passen en te verbeteren, maar niet zo veel dat het zich overbelast. Dit is balanseren op een wankelevenwicht.  Bij de behandeling van wielerblessures is “training load management”  oftewel het beheren van de trainingsarbeid een belangrijk onderdeel bij sportfysiotherapiepraktijk De Kinesist. Daarover in het volgende bericht meer.....