Training load management

In ons meest recente en boeiende blog hebben we de schijnwerpers gericht op een uitermate fascinerend onderwerp: balans tussen belasting en belastbaarheid. De opbouw van de trainingsbelasting noemen we training load management. In dit bericht lees je hoe deze doordachte aanpak niet alleen kan bijdragen aan het verminderen van blessures bij het wielrennen, maar ook aan het vergroten van het plezier en de voldoening die je uit jouw passie haalt.

Stel je voor: een gepassioneerde wielrenner, laten we hem Roy noemen, die vol enthousiasme begint aan zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen. Een seizoen waar hij het doel stelt om de Marmotte te fietsen. Door zijn enthousiasme bouwt hij zijn trainingbelasting snel op en krijgt knieklachten als gevolg van overbelasting. Maar wat als er een manier is om blessures te vermijden en zo de vreugde van het fietsen te vergroten?

Training load management

Er bestaat een duidelijk verband tussen blessures door overbelasting en de disbalans tussen acute trainingsbelasting (1-7 dagen) en chronische trainingsbelasting (4-8 weken). De chronische belasting is essentieel voor het opbouwen van de capaciteit om de acute belasting te weerstaan. Hoewel dit concept nog niet specifiek is onderzocht met betrekking tot blessures bij het fietsen, geven experts in het vakgebied wel aan dat fietsers een verhoogd risico op blessures hebben wanneer ze een te snelle toename in trainingsarbeid ervaren. Dit kan zich voordoen tijdens de voorbereidingsperiode na de winter, na een val, of zelfs tijdens intensieve trainingsblokken gedurende het seizoen.

KineKoers

Een integraal onderdeel van het KineKoers programma bij het behandelen van wielerblessures is daarom het effectief beheren van de trainingsbelasting. Het is van belang dat de fysiotherapeut, de wielrenner en de trainer gezamenlijk het volume, de intensiteit en de frequentie van de training in kaart brengen. Op die manier kan de fietser de trainingsbelasting adequaat verdragen en deze parameters in de loop van de tijd geleidelijk verhogen. Wanneer mogelijk wordt het gebruik van een power meter, hartslagmeter en software aanbevolen om zowel de acute als de chronische trainingsbelasting nauwlettend te monitoren. Het bewust hanteren van deze principes draagt bij aan het voorkomen van blessures en het optimaliseren van de prestaties.

Laten we  samen jouw wielerdoelen verkennen tijdens een persoonlijk consult. Of je nu een doorgewinterde wielrenner bent met specifieke doelen of een enthousiaste beginner die het plezier van fietsen wil behouden, wij staan klaar om jou te begeleiden op de weg naar een blessurevrije en een mooie wielercarrière. Neem contact met ons op en ontdek hoe training load management het verschil kan maken

Links