Kniepijn

In dit blogbericht gaan we het hebben over kniepijn, de marteling van de fietser. Je kent het wel, je wilt lekker toeren met je maten, avontuurlijke fietstripjes maken, maar die kniepijn gooit roet in het eten. Gelukkig hoeft het niet het einde van je fietsplezier te betekenen, want bij De Kinesist, experts in wielrenblessures, staan we klaar om je te helpen. Wielrennen brengt nou eenmaal wat ellende met zich mee, en knieblessures zijn daar helaas een onderdeel van. Het patellofemorale gewricht (achterzijde van de knieschijf) is vaak de boosdoener, maar er zijn ook andere boosdoeners zoals het iliotibiale bandsyndroom (ITBS), inklemming van het vetkussentje, mediale plica-irritatie, pre-patellaire bursitis en ligamentverrekkingen.

Tendinopathie (pees-aandoening) is niet het meest voorkomende probleem bij fietsers, maar die pijn bij de aanhechting van je kniepees door overbelasting kan behoorlijk vervelend zijn.

Diverse biomechanische factoren spelen een rol bij de ontwikkeling van kniepijn aan de voorzijde, waaronder compressiekrachten op het patellofemorale gewricht, kniebewegingen in het frontale vlak en rotatiekrachten vanuit je onderbeen.

Zadelhoogte

Studies hebben uitgewezen dat de druk op je patellofemorale gewricht toeneemt bij een lagere stand van het zadel. Oftewel, een laag zadel kan het risico op kniepijn vergroten. Het is nog niet helemaal bewezen in hoogwaardige studies, maar vaak wordt aangeraden om je zadel wat hoger te zetten, met een maximale kniestrekking van ongeveer 30 graden.

Rotatiebewegingen

Wanneer de knie teveel naar binnen gaat, kan dat ook problemen geven. Onderzoek suggereert dat motorische controletraining van de bilspieren en/of quadriceps, of aanpassingen aan schoenen en pedalen, de kniebeweging kunnen beïnvloeden. Aangezien het effect van schoen- en pedaalmanipulaties onvoorspelbaar is, is het cruciaal om individuele reacties te testen en ervoor te zorgen dat aanpassingen leiden tot pijnverlichting.

Na de introductie van moderne pedalen met plaatjes in de jaren tachtig waren er anekdotische berichten over een toename van het aantal knieblessures bij fietsers. Men dacht dat de natuurlijke rotatie van het onderbeen tijdens de pedaalcyclus werd belemmerd door het fixeren van de schoen, wat leidde tot verhoogde stress op het kniegewricht. Daarom werden pedalen ontworpen die een mate van axiale rotatie toelieten.

Conclusie

Verminderd gebruik van de gluteale spieren kan een relatief overmatig gebruik van de quadriceps-pees-eenheid veroorzaken en een algemene toename van compressiekrachten aan de voorzijde van de knie. De bilspieren en quadriceps zijn de 'kracht'-spieren van de pedaalslag, terwijl de hamstrings en kuiten een meer coördinerende rol spelen. Tijdens op laboratorium gebaseerde 'cycle to fatigue'-protocollen beginnen de krachtspieren te domineren en die dominantie neemt toe naarmate het inspanningsniveau toeneemt. Onder hoge belastingsomstandigheden, als de bilspieren ontoereikend zijn, wordt de activiteit van de quadriceps verder verhoogd, met als gevolg een hoge belasting op de quadriceps en hogere drukkrachten op het patellofemorale gewricht.

Kortom, kniepijn bij wielrenners heeft diverse oorzaken en oplossingen, waarbij aandacht voor biomechanica, zadelhoogte, kniepositie en spierbalans essentieel zijn voor het voorkomen en behandelen van klachten. Bij De Kinesist begeleiden we jou als wielrenner persoonlijk en bieden we op maat gemaakte oplossingen. Neem bijvoorbeeld het verhaal van Peter, een gepassioneerde fietser die door kniepijn niet meer met zijn fietsgroep kon meerijden. Dankzij onze begeleiding herstelde hij niet alleen van zijn fysieke klachten maar kon hij ook weer deelnemen aan de wekelijkse fietstochten met zijn vrienden. We begrijpen dat kniepijn meer is dan fysieke ongemakken; het beïnvloedt je sociale en avontuurlijke fietsbeleving.

Links

Maximale strekking is de sleutelpositie van het bikefitten. De maximale strekking is normaliter tussen de 35 en 40 graden. De druk op de knieschijf lijkt te worden geminimaliseerd bij het kiezen van een hogere zadelpositie, bij een maximale kniestrekking van 30 tot 35 graden.

Fietsen vanuit de voorzijde bekeken. Overmatige naar binnen draaien van de knie verhoogd het risico op het ontstaan van diverse knieblessures. Het verbeteren van de lijn tussen heup, knie en voet kan leiden tot een vermindering van de klachten.