Fysiotherapie bij knieklachten

KineFysio - Horst. Een van de grootste uitdagingen van een sporter is om ervoor te zorgen dat hij niet geblesseerd raakt. Dat zorgt ervoor dat je lekker kunt door trainen, je geen vertraging oploopt in je trainingsschema, maar ook dat je vertrouwen blijft houden in je lijf. Toch komen knieklachten veel voor. Wat moet je nu doen als een blessure aan je knie hebt?

Blessures

De knie bestaat qua botten uit het bovenbeen en het scheenbeen. Het bovenbeen (femur) is het langste bot van het menselijk lichaam en het enige bot van het bovenbeen. Aan de ene zijde is het een onderdeel van de heup en de andere zijde is het een onderdeel van de knie.

Het tweede bot van de knie is het scheenbeen (tibae) aan de voorzijde hebben we de knieschijf. Als laatste hebben we de knieschijf. De gewrichten worden verstevigd met gewrichtsbanden die ligamenten worden genoemd.  Het kniegewricht heeft een binnenband (mediale band) die in het gewrichtskapsel ligt en een buitenband (laterale band) die net buiten het gewrichtskapsel ligt. De binnen- en buitenband zorgen voor de zijdelingse stabiliteit van het gewricht. Centraal in de knie bevinden zich de voorste en achterste kruisband. Deze laatste banden, het woord zegt het al, lopen gekruist. De voorste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar voren verschuift en de achterste kruisband voorkomt dat het onderbeen naar achteren verschuift.

Menisci

Tussen het  bovenbeen en het scheenbeen bevindt zich zowel aan de binnen- als aan de buitenzijde een maanvormig stukje kraakbeen, de zogenaamde binnen (mediale) en buiten (laterale) meniscus. De menisci zijn aan de buitenzijde iets dikker en worden naar binnen toe dunner. De menisci zijn bedoeld om de vorm van het gewrichtsoppervlak van het bovenbeen wat bolvormig is en het onderbeen wat vlak is op elkaar aan te passen.

De menisci zijn dan ook aan de onderzijde vlak en aan de bovenzijde uitgehold. Daarnaast functioneren de menisci als schokdempers. Wanneer er gewicht op het been wordt gezet dan kunnen de menisci naar buiten uitwijken waardoor de neerwaartse kracht naar buiten wordt omgezet. Dit is vergelijkbaar met wanneer je met je voet op een bal staat. De bal wordt platter en wijkt naar buiten uit waardoor een deel van de krachten die naar beneden zijn gericht naar buiten worden omgezet.

Voorste-kruisband-2

De Kinesist

De Kinesist heeft een grote ervaring in het behandelen van knieklachten. In de onderstaande lijst staan de kniebehandeling die De Kinesist uitvoert. Als u meer informatie wilt kunt u op de blessure klikken, waarna u wordt doorverwezen naar de blessurepagina. Deze pagina’s bevatten informatie over onder andere de diagnose, de ontstaanswijze, de eventuele operatie en de behandeling.

De kniebehandelingen bij De Kinesist zijn: