Wat is de functie van de voorste kruisband (VKB) ?

De voorste kruisband  (VKB) heeft onder andere een mechanische functie. De functie van de voorste kruisband is het voorkomen dat het onderbeen tijdens bewegen te ver naar voren schiet en beperken van te grote draaibewegingen in de knie.

De anatomie

De knie bestaat uit twee botdelen. Ten eerste het bovenbeen/ dijbeen (femur) en het onderbeen/ scheenbeen (tibae). Tussen de twee botdelen bevinden zich de binnen- en de buitenmeniscus. Het kniegewricht bevat 4 kniebanden die de knie stabiliseren. De mediale collaterale band zit aan de binnenzijde (=binnenband) van de knie en de laterale collaterale band aan de buitenzijde (buitenband). Deze (collaterale) banden geven zijwaartse stabiliteit aan de knie. Twee banden kruisen elkaar in het midden van de knie, zij worden dan ook de kruisbanden genoemd.

De kruisband aan de voorzijde wordt de voorste kruisband genoemd, oftewel VKB. Deze is hierboven in het figuur in het blauw aangegeven. De kruisband aan de achterzijde wordt de achterste kruisband genoemd (AKB). De functie van de voorste kruisband is het voorkomen dat het onderbeen tijdens bewegen te ver naar voren schiet en beperken van te grote draaibewegingen in de knie. De achterste kruisband voorkomt dat hij naar achteren schuift.

Meer informatie hierover vindt u in het blog -bericht: Kruisbanden

Wanneer laat ik me nu opereren?

Wanneer jij doorzakklachten ervaart en deze niet verbeterd nadat jij je activiteiten hebt aangepast is een reconstructie (een nieuwe voorste kruisband) aan te bevelen. Hierdoor kunnen meerdere ingrepen ter behandeling van verdere meniscus- en kraakbeenschade voorkomen worden.

De operatie

Met een kijkoperatie vervangt de orthopedisch chirurg de gescheurde VKB met meestal twee pezen van de hamstrings of soms een deel van het knieschijfpeesje. Dankzij de kijkoperatie kan de chirurg direct ander letsel beoordelen en waarnodig zwevende stukjes kraakbeen of meniscus verwijderen. Ook kan ruw kraakbeen glad gemaakt worden. De ingreep duurt ongeveer een uur.

Fysiotherapie

De revalidatieperiode na een voorste kruisband reconstructie is gemiddeld 9 maanden. Fysiotherapie is
van belang om een zo optimaal mogelijk resultaat te bewerkstelligen.

Een aantal punten:

  • Na vier tot zes weken mag je, indien je een normaal gangpatroon laat zien, lopen zonder krukken.
  • Bij licht lichamelijk werk kunt u waarschijnlijk na twee tot zes weken weer gaan werken. Bij zwaarder werk kan dit tien tot twaalf weken duren. Dit altijd in overleg met uw behandelend fysiotherapeut of arts.
  • Het duurt zes tot acht maanden voordat u de kruisband weer volledig kunt belasten en contactsporten weer verantwoord zijn. Dit beslist u samen met de orthopedisch chirurg en fysiotherapeut.

Vragen?

Mocht je na het lezen van deze informatie vragen hebben of behoefte hebben aan een fysiotherapie consult, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij zijn je graag van dienst

Links