Wat is het geheim van de behandeling peesklachten?

Hoe zorg je ervoor dat peesklachten niet het einde betekenen van je sportcarrière? In dit blog bericht wordt het geheim van de behandeling van peesklachten besproken. Hoe behandel je met succes in een aantal stappen peesklachten?

2 scenario's

Bij het behandelen van een peesklachten heb je een tweetal scenario’s; de behandeling tijdens het seizoen en de revalidatieprotocol. Na het seizoen moet de sporter natuurlijk ten alle tijden instromen in het revalidatie-onderdeel. Vandaag zullen we het hebben over revalidatie van peesblessures.

Hoofddoel

Het hoofddoel van de revalidatie is natuurlijk sporthervatting, daarvoor is het belangrijk dat de betrokken spier en pees meer krachten leert te verwerken.  Je pees heeft de eigenschap om energie te kunnen opslaan, simpeler gezegd: “de pees gebruiken als een springveer”. Dit is de belasting die waarschijnlijk de oorzaak is van peespijn en achteruitgang in de kwaliteit van het peesweefsel (tendinopathie).

Beeldkrant-Achillespees-1024x512

Revalidatieprogramma

Dit is dan ook het hoofdbestanddeel van peesrevalidatie. Verder wordt er gewerkt aan de tekortkomingen van de spier, daarnaast wordt er ook gewerkt aan de gehele bewegingsketen. We kijken dus naar het grotere geheel. Recent onderzoek heeft zelfs aangetoond dat er gewerkt moet worden aan het brein, specifieker aan de motorisch en sensorische cortex.

Het revalidatieprogramma bestaat uit.

  • Pees; Het gebruik van elastische energie van de pees

  • Spier: het verminderen van de tekortkomingen in de spier
  • Keten; het verminderen van de tekortkomingen in de bewegingsketen
  • Brein; het trainen van het bewegingsgevoel en coördinatie

 Het stappenplan

Allereerst bepalen we of de peesklachten ook de oorzaak van de pijnklachten zijn. Aan de hand van het vraaggesprek en lichamelijk onderzoek wordt dit bepaald. Vervolgens wordt bepaald wat het huidige niveau van de sporters is en welk niveau de sporter weer wil bereiken, en zo bouwen we stap voor stap op naar dit doel.

Dit doel bestaat uit 2 stappen: Zie stappenplan 

Stappenplan - Stap 1

De eerste stap is het verminderen van de belasting op de pees. Dit kan door vermindering in de trainingsbelasting en ook door bijvoorbeeld het dragen van zooltjes en hakverhogingen (bij achillespeesklachten). Dit heeft het doel om de pees rustiger te laten worden. Tijdens deze periode wordt meestal gekozen voor een kamerbehandeling (lees; geen oefeningen).

Stappenplan - Stap 2

Deze bestaat uit een aantal substappen;

  • Ten eerste wordt in kaart gebracht wat de pees op dat moment aan belasting aan kan.
  • Vervolgens wordt er in kleine stapjes opgebouwd van de huidige belastbaarheid van de pees naar belasting die de sporter eist van zijn pees. Hierbij wordt er gekozen voor een rustige, maar duidelijke opbouw van belasting door middel van gerichte oefeningen. Deze zijn niet alleen oefeningen van de aangedane spier/pees, maar van de gehele bewegingsketen. Deze oefeningen worden vervolgens gecombineerd met het hervatten van (aangepaste) sportactiviteiten. Uiteindelijk wordt de sport weer volledig hervat. Als rode draad door alle stappen zijn het verminderen of het liefst het wegnemen van de causale factoren en van de risicofactoren. De causale factoren zijn de oorzakelijk factoren, zoals een toename in trainingsbelasting, een verminderde getraindheid door bijvoorbeeld slaapgebrek, spanning, medicatie of een periode van ziekte. De risicofactoren zijn bijvoorbeeld overgewicht, diabetes etc. Met name diabetes is een risicofactor voor het ontstaan van peesklachten en ook een verhoogd cholesterol kan de genezing van peesklachten nadelig beïnvloeden. Het zal daarmee langer duren voordat de behandeling succesvol is.

Het geheel is helaas een langzaam proces dat zich niet laat haasten, daar is niets aan te doen! Maar het werkt wel!! Als de sporter en fysiotherapeut dit goed doen, dan zal de behandeling slagen!!