Hoe scheur je nu eigenlijk de voorste kruisband af?

Wellicht herken je het volgende; je staat langs de kant van het voetbalveld. Je ziet plotseling een voetballer een vreemde beweging maken en vervolgens schreeuwend van de pijn op de grond liggen. Geen tegenstander in de buurt. De schreeuw van de pijn gaat door merg en been bij je. Achteraf hoor je dat de voetballer zijn voorste kruisband heeft afgescheurd. Maar hoe gebeurd nu eigenlijk zoiets?

Een scheur van de knieband (VKB) treedt doorgaans op tijdens een combinatie van een draaibeweging en het naar binnen knikken van de knie.  (foto toevoegen). Vaak hoort de sporter een plop en er is vaak direct/  acute zwelling en pijn met een instabiel gevoel.

Afhankelijk van de ernst van het trauma en de krachten die optreden tijdens het trauma zullen er andere letsels in de knie optreden naast de VKB laesie: bijvoorbeeld meniscus of kraakbeenletsels en het scheuren van andere banden (ligamenten) in de knie.

Heb jij het vermoeden dat jij je voorste kruisband hebt afgescheurd? Laat je goed beoordelen door een arts, orthopeed of fysiotherapeut

Dit kan (ook zonder verwijzing) bij De Kinesist.